Veliki Prezir

Bend „Veliki prezir“ je nastao 1994. godine u Vrbasu i do sada je izdao četiri studijska albuma: „Veliki prezir“ (1996), „Brazde“ (2001), „Ruka bez povratka“ (2005) i „Nikadjekraj“ (2009).

„Veliki prezir“ formirao je Vladimir Kolarić Kole, a u originalnom sastavu bili su još i Slavko Kontra, Predrag Ilčešin i Dušan Kuzmanović. Odmah po osnivanju, bend pravi svoj prvi demo, za pesmu „Samo tebe znam“. Za ovu pesmu je snimljen spot u režili Ace Ilića na proleće 1995. godine i pesma postaje hit na svim TV i radio stanicama.

Na leto 1996. godine „Veliki prezir“ snima svoj prvi album pod nazivom „Veliki prezir“ koji se na tržištu pojavio u jesen iste godine. Pored pesme „Samo za tebe znam“ koja je još pre objavljivanja albuma postala hit, sa ploče se izdvajaju još dva singla: „Ne znam“ i „Dobro je“. I za ove pesme spotove je režirao Aca Ilić. Posle toga počinju i izraženije koncertne aktivnosti. Između ostalog, „Velki prezir“ početkom 1997. godine održava u koncert na NS plusu i u klubu Crna mačka, kojima ulazi u sam vrh srpske pop-rok scene.

U junu mesecu 1997. godine grupa snima svoj prvi koncertni album, pod imenom „1 2 3 4“. Na njemu se nalazi jedanaest pesama sa prošlog albuma, plus dvanaesta, pesma „Udica“ koja do tada nije objavljivana. Nakon toga dolazi do personalnih promena u Velikom preziru: grupi su se tada pridružili Dragan Antov (basista grupe Oružjem protiv otmičara), Robert Telčer (gitarista grupe Boye) i bubnjar Boris Mandić.

Krajem 1999. godine, u produkciji radija B92 pojavila se kompilacija pod nazivom „Korak napred, dva koraka nazad“ na kojoj se našla i grupa Veliki prezir sa obradom pesme „Okean“ od grupe „La Strada“. Po mišljenju mnogih muzičkih kritičara, grupa „Veliki prezir“ je ostavila najjači utisak na ovoj kompilaciji mladih bendova Srbije.

Drugi studijski album Velikog prezira pod nazivom Brazde se pojavio na tržištu marta 2001. godine. Kao najava ovog albuma izbačen je pilot singl sa pesmom „Danima“ koji se pojavio godinu dana ranije od albuma. Na albumu se ta pesma pojavljuje u znatno mirnijoj produkciji od verzije sa singla. Kasnije se sa albuma snima spot za pesmu Moram da znam.

Četiri godine kasnije, krajem 2005, Veliki prezir objavljuje i svoj treći studijski album pod imenom „Ruka bez povratka“. Istovremeno se pojavljuje i singl „Konj“. Ovim albumom se ponovo menja postava benda: na mestu bubnjara došao je Robert Radić (nekadašnji bubnjar novosadske grupe Love Hunters), a bas-gitaru svira Dušan Ševarlić. Četvrti album pod nazivom „Nikadjekraj“ izašao je 2009. godine.